bootje

De vraag aan de kunstenaars
Maak een kunstwerk waarin jij vanuit jouw vak en jouw persoonlijke betrokkenheid reageert op de straatnaam, en deel dat kunstwerk met de bewoners van die straat.

De Molukkenstraat
Als bewoner van de Molukkenstraat en als kunstenaar vond Fieke dit meteen een mooi verzoek, waar ze graag mee aan de slag wilde. Zij woont inmiddels al zeven jaar in de Molukkenstraat, maar over de Molukken zelf heeft zij tot die tijd nog niet veel gedachten laten gaan. Een mooie aanleiding eens wat dieper te duiken in de achtergrond van de straatnaam. En een gelegenheid nieuwe contacten te leggen met buurtgenoten.

Het plan
Fieke maakt een gevelsteen, die komt te hangen aan de muur van haar woonhuis/atelier, dicht bij het straatnaambord. Kijkend naar het straatnaambordje zie je dan als bewoner/bezoeker haast vanzelf een klein 'verhaaltje' over de Molukken

Het ontwerp
Een bezoek aan het Moluks museum bracht veel inspiratie.
De gevelsteen krijgt de vorm een Molukse prauw. Al lezende over de Molukken kom je dit bootje veel tegen. De prauw als symbool voor de verbondenheid tussen de eilanden en de vele contacten over water in het dagelijks leven. Maar ook: als symbool voor ‘linken leggen' in het kader van dit project en het verbinden van de bewoners van de straat.

Siwa-Lima

Lima en Siwa
De prauw krijgt een reliëf op basis van het Molukse thema “Lima en Siwa”: twee-eenheid en tweedeling, zon en maan, land en zee.

De link met de Boeroehof, Sapoerahof, Batjanhof en Obihof
De Molukken bestaan uit meer dan 1.000 eilanden. De hofjes die op de Molukkenstraat uitkomen, zijn genoemd naar de Molukse eilanden: Buru, Saparua, Batjan en Obi. Door de plattegronden van deze eilanden te verwerken in het reliëf, worden ook deze straatnamen opgenomen in het beeld.

De realisatie
De gevelsteen wordt gemaakt van Belgisch hardsteen.
Foto’s van het werkproces kun je vinden op de website van Fieke de Roij: www.werkinsteen.nl/paginas/straatgewijs.htm