Bekijk het werk van Marij Nielen op maanzaad.nl

Marij Nielen studeerde monumentale vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunst in Utrecht. Voor en in de gemeente Utrecht realiseerde ze verschillende opdrachten van zowel permanente als tijdelijke aard. Variërend van objecten, die een geheel vormen met de architectuur en de omgeving (i.s.m. Yvonne Keijser) tot tijdelijke kleurrijke toegankelijke straatkunst tijdens theater- en muziekfestivals (i.s.m. Trees Limburg)

Als schilderes maakt ze dankbaar gebruik van verschillende beeld middelen, die door vorige generaties zijn open gebroken. Haar stijl, haar handschrift is heel herkenbaar, maar het valt niet onder te brengen in de vastere noemers van de 20e eeuw. Vaak is er sprake van eigentijdse fusies van de 21e eeuw van verschillende stijlelementen.

Ernst en humor wisselen elkaar af. Verder vertoont het werk regelmatig metaforen, die in de “www” cultuur een rol spelen. Het leven en werk wordt tegenwoordig beïnvloed door alle culturen van de hele wereld en de metaforen daaruit gebruikt krijgen hiermee soms een nieuwe of een meer benadrukte betekenis.

Nielen is er van overtuigd dat de ultieme oorspronkelijkheid geen vorm heeft en het diffuse landschap van kunstontwikkelingen van de 21e eeuw bevalt haar goed. Geen helden meer, geen Avant- Garde meer, maar wel veel verschillende stijlen naast elkaar, grotere eigen verantwoordelijkheid, grotere individualiteit.

Vanaf 1992 heeft zij middels de oprichting van stichting MAANZAAD een podium gemaakt voor bijzondere presentatie van beeldende kunst in combinatie met muzikanten, podiumartiesten en tekstschrijvers. Voor haar hebben de verschillende muzen alles met elkaar te maken en in het presenteren van deze gecombineerde muzen is het mogelijk om veel directer en intenser met het publiek te communiceren.